Ersättningar

När du är i en utsatt situation ekonomiskt eller medicinskt kan det ibland finnas ersättningar man kan söka. Här finner du ställen du kan söka ersättning, med information kring det och vilka kriterier man måste uppfylla för att vara berättigad dessa. Utöver sådana situationer listar vi även uppdrag som ger ersättning, så som kontaktperson & familjehem, osv.

50 kr gratis att parkera för i EasyPark

50 kr gratis att parkera för i EasyPark

Tipsa dina vänner om EasyPark med den värvningslänk du finner i appen i menyn under ”Bjud in vänner”. De får då 50 kr att parkera för när de registrerat sig och du får 50 kr att parkera för när de parkerat första gången.

Länken nedan är en värvningslänk – så har du inte reggat dig tidigare så kan du få 50 kr att parkera för via den. 🙂

Besök webbplatsen

Tjäna extra pengar med Hygglo

Tjäna extra pengar med Hygglo

Tjäna extra pengar genom att hyra ut dina utvalda prylar via appen Hygglo. Hygglo är ett ställe där man som privatperson kan hyra, och hyra ut, allt från verktyg till friluftsutrustning till bra priser. Du som hyr ut väljer vad priset du vill få för uthyrningen, på det priset tar Hygglo 20% provision. I den provisionen ger Hygglo dig en generell försäkring på prylarna som du hyr ut fall i fall något skulle hända, utan självrisk.

Besök webbplatsen

Ersättning för diagnos via försäkringsbolag

Ersättning från försäkringsbolag
Har du fått en diagnos för psykisk sjukdom eller en neuropsykiatriska diagnos innan du fyllde 25? Då kan du eventuellt ha rätt till ersättning. Där är många som är omedvetna om denna ersättningen från försäkringsbolag, så hoppas att fler kollar upp det. Du kan exempelvis få ersättning för diagnoser gällande psykisk sjukdom och neuropsykiatriska diagnoser (ADHD, bipolaritet, autism, personlighetsstörning, m.fl.) som satts innan du fyllt 25 år. Många försäkringsbolag har dessa som undantag nu för tiden, men inkluderades ofta i de äldre barnförsäkringarna.

Kolla med dina föräldrar om de hade en barnförsäkring på dig och i så fall hos vilket försäkringsbolag. Ring upp det bolaget och fråga om den barnförsäkring dina föräldrar hade på dig täcker din specifika diagnos. Om den gör det kommer de hjälpa dig med nästa steg du kan ta för att söka ersättning kring detta. Du får även vanligen i detta skede hem papper som du ska skriva under, som ger försäkringsbolaget fullmakt att ta del av dina journaler. Dessa journaler utgår de ifrån i sin utredning för att räkna ut procenten av din medicinska invaliditet.

Ha i tanken att utredningen de gör kring invaliditeten kan ta upp till flera månader, från att de fått fullmakten till din journaler tills dess att du får ditt besked. Men det är värt tiden med tanke på chansen du får att bli beviljad ersättning. Ersättningen du får beror på procenten invaliditet de anser att du har och i vissa fall kan den procenten ge över 100 000 kr. Skulle du bli beviljad ersättning sätts klumpsumman in på ditt konto skattefritt.

Man kan även ansöka om ersättning trots att man fyllt 25 år, exakt hur många år efter skiljer sig beroende på bolag. Men det bästa är om du inte väntar för länge då risken finns att du ej kan söka längre sen pga. tiden som gått.

Det finns två olika ersättningar, en går efter ekonomisk invaliditet och en efter medicinsk invaliditet. Det är vanligast att de utreder den medicinska först. Skulle du ha underlag för nedsatt arbetsförmåga kan du även få ersättning för detta genom samma försäkringsbolag (alltså utöver det bidrag du får via försäkringskassan). Denna kan ansökas om även i efterhand, men senast före 30 års ålder (observera att åldern varierar per bolag, så kolla med ditt för säkerhetsskull).

Skillnaden på medicinsk invaliditet och ekonomisk invaliditet i kort:
Medicinsk, bestående funktionsnedsättning fysiskt/psykiskt och hur mycket dessa påverkar din vardag. Ekonomisk, om du utöver medicinsk invaliditet även får bestämt via psykiatri/sjukvård och försäkringskassan att du har nedsatt arbetsförmåga.

Uppdatering 171007: Stängt kommentarsfältet och hänvisar till ditt försäkringsbolag. Jag bara tipsar om möjligheten och kan ej rådgöra individuella fall. 🙂

Ersättning för försenat flyg via Flygförsening.se

Flygförsening ersättning

Där har kommit fler bolag som hjälper resenärer söka ersättning vid flygförseningar. Ett av dessa är Flygförsening.se

Upp till 5 700 kr i ersättning per person

Få ersättning för försenat flyg på ett enkelt sätt. Ta hjälp av ett bolag som vet hur man hanterar sådana ärenden för att öka chansen att det går igenom. För att få chans till ersättning ska ditt flyg ha varit minst två timmar försenat. De kommer då göra allt för att försöka vinna hem ersättning för din flygförsening (inkl. ta upp det i rätten). Vinner de tar de 25% (exkl. moms) av beloppet som fåtts av flygbolaget, resten får du behålla själv. I annat fall är det gratis.

Kan ta mellan några veckor till några år
Skulle processen dra iväg på tiden får du ränta på ersättningen, som plåster på såren för du fått vänta kan man säga.

Underlag från din resa
Det som behövs är att ärendet är max 3 år gammalt, och att du har nödvändiga uppgifter kring din biljett, boarding-kort eller faktura som man kan använda sig av till underlag.

Besök webbplatsen

Få ersättning för försenat / inställt flyg

Ibland blir ens flyg försenat när man är ute och reser, vilket kan i sig kan vara rätt så tråkigt. Men visste du att du kan få en hel del pengar om ditt flyg var mer än 3 timmar sent?

EU’s domstol har gjort så att man har rätt till ersättning som passagerare till ett flyg som är tre timmar sent eller mer (även inställda och överbokade). Detta gäller inte om förseningen berott på strejk eller dåligt väder. På AirHelp kan du enkelt skriva in uppgifter kring flygresan (tar cirka 3 minuter) och får då upp ett ärende där AirHelp hjälper dig. Därefter tar de hand om ditt ärende och ordnar så att du kan få den ersättning / kompensation som du har rätt till.

Det går att ansöka om kompensation på egen hand genom ett visst pappersarbete och information finner du på Eu’s sida. Men statistiken visar att det är mindre än 1% chans att en privatperson vinner sitt ärende. Medan det är 85% chans att man får kompensation berättigad genom att Airhelp ordnar det åt en. Så även då Airhelp tar 25% i provision så är det helt klart det bättre valet.

Du kan starta ett ärende upp till tre år efter förseningen. Ersättningen du kan få är mellan 1 100 kr till 5 200 kr per person beroende på tid och försening/inställt/överbokat.
Gå till AirHelp och starta ditt ärende redan idag!

Besök webbplatsen

Ersättning vid läkemedelsskada

De flesta har lagt märke till biverkningslistan som medföljer i paketet med ipren, alvedon och liknande. En sådan finns till alla mediciner, för att användaren ska veta vilka risker där finns vid intag. Vad man även ofta får höra är att man inte ska hänga upp sig på de allvarligare eller sällsynta biverkningarna i de listorna, för de lär inte hända en själv. Men risken är faktiskt där och även om den inte är allvarlig, så kan den fortfarande skapa ett lidande.

Något inte många vet är att om du får vissa biverkningar av ditt läkemedel, så kan du eventuellt ha rätt till ersättning för detta. Skulle du annars ha utsatts för en felbehandling som resulterat i läkemedelsskada, så har du också eventuellt rätt till ersättning. Där finns olika myndigheter man kan vända sig beroende på hur man har fått sin skada.

Har du fått svåra biverkningar eller en läkemedelsskada av ett läkemedel?

Om du har fått det av ett läkemedel som har ordinerats på rätt sätt så kan du göra en skadeanmälan till Läkemedelsförsäkringen. Skadeanmälan går nu att göra enkelt online.

Utredningen tar cirka fyra månader, innan du får svar på om du fått avslag eller har rätt till ersättning.

En av reglerna är att skadan ska vara värre än grundsjukdomen. Exempelvis kan du inte få ersättning vid håravfall som cancerpatient, då håravfall inte är värre än cancer. Däremot kan du få ersättning för håravfall vid intag av värktablett mot huvudvärk, eftersom håravfall anses vara värre än huvudvärk. Fler regler de har kring ersättning finner du på deras webbplats LFF.se.

Många missar ersättning – Med tanke på att Läkemedelsverket får in cirka 3000 biverkningsrappporter årligen måste man dra slutsatsen att det är många patienter som går miste om en ersättning de faktiskt har rätt till, säger Ralf Blomgren.
Källa: Läkemedelsvärlden

Har du fått en skada på grund av felbehandling så bör du anmäla skadan till patientförsäkringen. Detta gäller både inom sjuk- och tandvård. Ca 40% av anmälda fall får ersättning, de fall där skadan inte blivit ersatt är när skadan inte har kunnat undvikas.

Du kan nu enkelt ansöka om det online hos Löf.

En lista på vad deras försäkring ersätter finner du här.