Pengarna räcker inte till

Detta inlägg är personligt skrivet av mig men innehåller vissa affiliatelänkar

Pengarna räcker inte till
Pengarna räcker inte till räkningarna – detta är en situation som kan uppstå ibland. Finns många orsaker till att detta kan hända – hälsan kanske inte varit helt hundra, du har kanske nyligen blivit arbetslös eller fått oförutsedda utgifter. Oavsett orsaken bakom är det troligast alltid väldigt stressigt när man inte får pengarna att räcka till räkningarna.

Tips på vad du kan göra när pengarna inte räcker

I detta inlägg finner du tips som kan underlätta din situation. Även om nedan tips kanske inte löser ditt dilemma fullt ut, så hoppas jag att det kan hjälpa till. 🙂

1. Sälj saker

Detta är en klassiker som fortfarande håller när det kommer till att få lite extra klirr i kassan och samtidigt få känna sig lite bättre i samband med att man får i ordning i sitt hem. När man mår dåligt, vilket är förståeligt när det gäller ekonomiska problem, kan det lätta lite genom att ha städat och i ordning i sitt hem. Rensa/sortera där hemma och gå även igenom ditt vinds-/källarförråd. Ordna foton på det du vill sälja och lägg in annonser med ett rimligt pris.

 • Annonsera på Facebook och på sälj-sidor online
  Genom att lägga upp samma annonser på olika ställen ökar du chansen att du når köpare som vill ha just dina saker. Du kan exempelvis sälja i lokala Facebook grupper. Sök efter grupper med din ort tillsammans med ordet ”säljes” där du kan lägga in annonser så att folk i din stad och i närheten kan se det du säljer.Lägg upp annonser på tradera och andra passande köp & sälj-sidor, exempelvis citiboard. Har du något som är av dyrare variant, så som en bil, kan blocket.se passa.
 • Sälj även trasiga saker
  Har du trasig elektronik kan du ibland även få sålt detta som reservdelar. Var bara noga med att skriva det i annonstexten så att köparen vet skicket. Har du en trasig/hel mobiltelefon du vill bli av med finns även Pantaluren som köper diverse telefoner för fast pris.
 • Annonsera genom sälj-appar
  Där finns appar man kan sälja saker via; tradera, citiboard och blocket har appar – men även Shpock är en bra sälj-app.
 • Sälj dina smycken (guld, silver, diamant)
  Läs mer om hur du säljer ditt guld här.

2. Låna pengar

Detta är ett tips som du endast bör nyttja om du har en bra plan på hur du ska betala tillbaka och varför du lånar. Jag rekommenderar att du bara lånar pengar när du verkligen behöver. Där finns en uppsjö med många olika varianter av låneföretag.

 • Behöver du bara någon tusenlapp & kan betala tillbaka inom 14 dagar?
  Om du bara behöver någon tusenlapp till någon räkning och kan betala tillbaka hela summan inom 14 dagar eller liknande – så kan ett s.k. smslån passa dig. Ett smslån bör du inte ta om du behöver kunna ha en längre betalningsperiod – då räntan på dessa är extremt höga. När man kan betala tillbaka inom 14 dagar eller liknande (beroende på deras villkor) så kan man ofta göra detta med en liten avgift, ner till helt gratis ränta hos vissa. Tips på räntefria snabblån: ViaConto,
 • Behöver du en större summa eller längre tid på dig att betala tillbaka?
  Om du behöver en större summa eller längre tid på dig att betala tillbaka rekommenderar jag att du istället riktar in dig på s.k. blancolån, och undviker smslån. Ett blancolån är ett privat lån utan säkerhet (du behöver ej pantsätta bostad elr liknande) samtidigt som du får en längre tid på dig att betala tillbaka. De har också bättre ränta än smslån när man behöver längre betalningstid på sig.
  Tips på bra jämförelsesidor för blancolån (en ansökan ger flera lån-erbjudanden där du kan välja den som passar dig): Advisa, Lendo, LetaLån, Arcadia Finans, Compricer. Tips på blancolån utan jämförelse: Flexkontot, Bank Norwegian
 • Behöver du ofta pengar i mitten av månaden, men får lön först i slutet av månaden?
  Om du märker att du ofta behöver pengar i mitten av månaden men får din lön först i slutet av månaden, då kan ett kreditkort med 14+ dagars räntefri betalningsvillkor passa dig. Då kan du använda ditt kreditkort att betala i mitten av månaden (är det räkning går det att betala denna med kreditkort via tjänst så som Billhop och Betalo). Tips på kreditkort med räntefria dagar: Bank NorwegianKortio (jämförelsesida)

3. Prioritera det viktigaste

Om du har gjort ovanstående och du ändå inte har till alla räkningarna som måste betalas.. Se över vilka räkningar som måste prioriteras och betala de först, sen resterande kan du kontakta och försöka be om uppskov (vissa godkänner uppskov och andra inte, det är värt ett försök) tänk på att be om uppskovet innan förfallodatumet för större chans till att de godkänner det åt dig.

 • Prioritera kostnader för din bostad & mat
  Det viktigaste är att du har ett boende och mat på bordet. Så prioritera hyran, el/värme/vatten, och att handla mat. Tänk dock på att hålla en låg budget på din mat – finns bra bloggar som tipsar om mat under visst belopp per vecka, exempelvis UnderTian.
 • Prioritera sedan de räkningar som har kommit till inkasso
  Om möjligt är det bra om du kan betala inkassoräkningar för att undvika kronofogden.
 • Avsluta/pausa abonnemang som du ej behöver
  Se över alla utgifter du har – kanske har du abonnemang som du kan pausa/avsluta tills vidare nu när du har dåligt med pengar (exempelvis Netflix, tidningsprenumeration, osv). Kanske har du några abonnemang du kan minska kostnaden på också, exempelvis finns där ofta mindre paket hos telefonoperatörer – så som Comviq’s abonnemang från endast 125 kr eller deras kontantkort ca 145 kr är det billigaste. Genom MinaTjänster kan du få en översikt på några av dina aktiva abonnemang helt gratis och därigenom få lite tips på bättre pris, samt enkel uppsägning av de du ej behöver mer.

4. Gratis & billigare mat

Som nämnt kan du hitta bra tips på billiga recept av mat hos bloggen UnderTian. Utöver det kan du hålla utkik i olika gratis bloggar där det tipsas om gratis mat ibland.

 • Har du ej pengar till mat och det är akut?
  Där finns ofta lokala platser som serverar mat till behövande någon gång per dag. Sök på google efter din stad och meningar som ”mat behövande” för att hitta en plats nära dig.
 • Billig mat i din lokala mataffär
  I din lokala stora mataffär (så som Coop, Willy, osv) kan du besöka några ggr per vecka och hålla dig till att handla deras budgetmärket och mat med röda prislappar på för att hålla kostnaden nere. Även konserver, linser & bönor, storpack pasta är bra att ha hemma när det är knapert – dessa finns ofta billigt från budgetmärkena.
 • Bra rabatter som ger billigare mat online
  Finns även sätt att handla billig mat online. På MatSmart finns där vissa produkter som har kort eller förbi utgångsdatum till billiga priser, sen kan du som ny kund hos följande matkasse-matbutiker får mycket mat till riktigt bra pris. Dessa rabatter gäller oftast en gång och för nya kunder. Tänk på att vissa rabatter – speciellt när de är utan rabattkod – går att kombinera med s.k. återbäring på Refunder och Cashback Ninja. Tips på bra rabatter: Hello Fresh har ofta 200-300kr rabatt på utvalda kassar mat för nya kunder.


PS. Detta inlägg innehåller genuina tips av mig, men vissa länkar är s.k. affiliatelänkar som ger mig provision vid ev. genomföranden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta med *
Foto bredvid kommentaren laddas in från Gravatar genom den e-post du anger.