Ersättning för diagnos via försäkringsbolag

Ersättning från försäkringsbolag
Har du fått en diagnos för psykisk sjukdom eller en neuropsykiatriska diagnos innan du fyllde 25? Då kan du eventuellt ha rätt till ersättning. Där är många som är omedvetna om denna ersättningen från försäkringsbolag, så hoppas att fler kollar upp det. Du kan exempelvis få ersättning för diagnoser gällande psykisk sjukdom och neuropsykiatriska diagnoser (ADHD, bipolaritet, autism, personlighetsstörning, m.fl.) som satts innan du fyllt 25 år. Många försäkringsbolag har dessa som undantag nu för tiden, men inkluderades ofta i de äldre barnförsäkringarna.

Kolla med dina föräldrar om de hade en barnförsäkring på dig och i så fall hos vilket försäkringsbolag. Ring upp det bolaget och fråga om den barnförsäkring dina föräldrar hade på dig täcker din specifika diagnos. Om den gör det kommer de hjälpa dig med nästa steg du kan ta för att söka ersättning kring detta. Du får även vanligen i detta skede hem papper som du ska skriva under, som ger försäkringsbolaget fullmakt att ta del av dina journaler. Dessa journaler utgår de ifrån i sin utredning för att räkna ut procenten av din medicinska invaliditet.

Ha i tanken att utredningen de gör kring invaliditeten kan ta upp till flera månader, från att de fått fullmakten till din journaler tills dess att du får ditt besked. Men det är värt tiden med tanke på chansen du får att bli beviljad ersättning. Ersättningen du får beror på procenten invaliditet de anser att du har och i vissa fall kan den procenten ge över 100 000 kr. Skulle du bli beviljad ersättning sätts klumpsumman in på ditt konto skattefritt.

Man kan även ansöka om ersättning trots att man fyllt 25 år, exakt hur många år efter skiljer sig beroende på bolag. Men det bästa är om du inte väntar för länge då risken finns att du ej kan söka längre sen pga. tiden som gått.

Det finns två olika ersättningar, en går efter ekonomisk invaliditet och en efter medicinsk invaliditet. Det är vanligast att de utreder den medicinska först. Skulle du ha underlag för nedsatt arbetsförmåga kan du även få ersättning för detta genom samma försäkringsbolag (alltså utöver det bidrag du får via försäkringskassan). Denna kan ansökas om även i efterhand, men senast före 30 års ålder (observera att åldern varierar per bolag, så kolla med ditt för säkerhetsskull).

Skillnaden på medicinsk invaliditet och ekonomisk invaliditet i kort:
Medicinsk, bestående funktionsnedsättning fysiskt/psykiskt och hur mycket dessa påverkar din vardag. Ekonomisk, om du utöver medicinsk invaliditet även får bestämt via psykiatri/sjukvård och försäkringskassan att du har nedsatt arbetsförmåga.

Uppdatering 171007: Stängt kommentarsfältet och hänvisar till ditt försäkringsbolag. Jag bara tipsar om möjligheten och kan ej rådgöra individuella fall. :)

16 kommentarer

Madeleine

Autism är inte en psykisk sjukdom.

My Josephine - Gratis Vardag

Förlåt, ska ändra till psykiska och neuropsykiatriska diagnoser. Inte lätt att få rätt på allt alltid. :)

Sally

Alltså retroaktivt kan man väl inte få pengar? “Om dina föräldrar hade en barnförsäkring på dig” – men tänk att försäkringen avslutades vid ca. 18 års ålder och du innan 25 upptäcker eller ansöker om din diagnos. Då kommer dem att neka, vad jag förstått, eller betala ut belopp för de åren diagnosen var konstaterad och barnförsäkringen var aktiv.
MEN, de flesta psykiska diagnoser är diagnoser som man ej sätter på barn & ungdomar, utan först när patienten blir vuxen. Men man ser till barn och ungdomsåren, såklart.

Dessutom blir de flesta inte särskilt “invalida” med korrekt medicinering, som lättare fås när diagnos väl är ställd – så jag tvivlar att ersättningen är stor. Vid t.ex. grav autismspektra så kanske visst! :)
Såhär svarade Konsumenternas Försäkringsbyrå mig den 23/7.

“Regleringen om preskription förändrades from 1 januari 2015, tidigare gällde en 3-årig preskriptionstid. Regleringen gäller inte retroaktivt, det vill säga det gäller enbart för ärenden som inträffar nu och framåt. För fall som var kända tidigare så gäller fortfarande den 3-åriga preskriptionstiden.

Vad det gäller den situation som du beskriver så måste man då man fått en känd diagnos anmäla det till bolaget, annars inträder en preskription efter 10 år. Har man haft försäkringen när sjukdomen blev känd/diagnosen ställdes, men avslutar den kan man i vissa fall få rätt till ersättning from att diagnosen ställdes tills att man avslutade försäkringen. Detta beror på hur bolaget uttrycker sig i sitt försäkringsvillkor, vilket innebär att man får läsa försäkringsbolagets försäkringsvillkor för att se hur de ser på situationen. Man kan sällan få ersättning för ekonomisk invaliditet, i och med att det oftast uppdagas i 30-års åldern. “

My Josephine - Gratis Vardag

Det jag skrev stämmer i de flesta fall för de som idag är omkring 25-30. Då det gäller de äldre barnfösäkringarna. I de nyare försäkringarna har de, som nämnt, gjort det svårare att få ersättning för psykiatriska diagnoser.

Vet ej om där är en frågeställning i din kommentar, men återkom gärna isåfall. :)

My Josephine - Gratis Vardag

Kan tillägga att de flesta jag vet som fått över 100 000-belopp inte varit i autism-spektrum. Det är helt individuellt hur mycket man får dock, och vilket bolag man funnits hos, osv. Om du har en diagnos som sattes innan 25 års ålder och dina föräldrar hade en sådan försäkring på dig – prova söka ersättning. Det värsta du kan få är ett avslag, men med chans om att få pengar. Kan ju vara värt det? :)

Alli Soumah

Hejsan jag är en 34 år man . samt har adhd ! Fick nyss reda på det och jag genom går en utredning ! Tydligen har jag haft det sedan när jag var liten men det var ingen som lyssnade eller hjälpte mig när jag hade EN aning om att jag ej va som andra! Skulle behöva din hjälp och info hur jag jag kan få ersättning omgående

Mamma

Tecknade försäkring när barnen var små och nu när 2 av dem har adhd diagnos då har de ändrat villkoren och adhd mm är undantagna . Känner mig lurad . Kan ngt göras?

My Josephine - Gratis Vardag

Jag är ingen expert på området utan har kollat upp sakerna själv och så. Men jag har för mig att det är villkoren som stod när du tecknade din barnförsäkring som gäller. Har du provat att söka ersättning?

Elina

Hej! Det är såhär att jag har fått diagnoser som barn år 2004-2006 om jag inte minns fel, mina föräldrar hade försäkrat mig då. Jag är 2 månader förtidigt född och jag har diagnoserna ADHD, ADD/DDR, ASPBERGER.
Min kompis fyllde 18 år i fredags alltså den 10 juni 2016, han fick en ersättning på drygt 400.000kr – 455.000kr. Pga sin ADHD, hur ska jag gå tillväga? Jag är nitton år, född 1996. Fyller 20 år i November. Kan någon snälla hjälpa mig? Jag bryr mig inte direkt om någon ersättning.. Det är jobbigt att leva med dom diagnoserna jag har & jag vill få hjälp.

My Josephine - Gratis Vardag

Ring och prata med det försäkringsbolag som dina föräldrar hade din barnförsäkring hos så hjälper de dig :)

Malin

Hej.

Det är så här att vi har hemförsäkring och har nedsatt arbetsförmåga och har gått in i väggen. Har flera diagnoser adhd /damp touretts syndrom psykisk utvecklingsstörning mfl. Dom här diagnoserna har satts innan jag fyllt 25.
Täcker allt detta hemförsäkring?
Har inte haft barnförsäkring =/

My Josephine - Gratis Vardag

Det täcks inte av hemförsäkring vad jag tror. Prata med ditt försäkringsbolag.

Sanja

Hej,
Jag är bipolär och har varit det sissta 18 år.Nu ör jag 45.Har man rätt att söka npgon ersttning?

My Josephine - Gratis Vardag

Vet ej vilka försäkringar du har/har haft och är ej expert. Prova ringa ditt försäkringsbolag :)

Lena Gustavson

Jag och min sambo har adhd vi är 51 och 57 år gammla har haft ADHD i hela vårt liv vi önskar hjälp ersättning för att vi lidit i hela vårt liv svara oss gärna om vi har någon chans till ersättning för ett helt liv då vi bara mått dåligt.mvh lena Gustavson

nathalie larsson

Jag har blivit diagnotiserad med ADHD och asperger.
Har dock bara olycksfall försökring som ej täcker.
Min pappa hade dock en full barnförsäkring på mig fram tills jag blev 18. Är 23 år gammal idag.
Eftersom de nu kommit fram att jag haft dessa diagnoser sedan liten så undrar jag om jag kan ta ut de på min barnförsäkring trots att den avslutades när jag var 18 år gammal.

Kommentarer är avstängda för detta inlägg.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta med *
Foto bredvid kommentaren laddas in från Gravatar genom den e-post du anger.

Hitta liknande inlägg: , , , ,