Billigare Tandvård

Du får gratis tandvård i Sverige tills dagen du fyller 19 år (regeringen talar om att höja detta just nu – återstår att se). För de som nått den gränsen blir det helt plötsligt relativt dyrt att gå och fixa sina tänder. Det bästa är att fortsätta gå på tandläkarkontroller regelbundet en gång om året och på så sätt minska risken att man får stora hål som i framtiden ev. kräver (dyr) rotfyllning, osv.

Tandvårdsbidrag
Genom försäkringskassan får man varje år ett tandvårdsbidrag som passar bra när man ska göra sina regelbundna kontroller. Hur mycket man får beror på din ålder; mellan 20 – 29 år är bidraget 300 kr/år, mellan 30-74 år är bidraget 150 kr/år, efter 75 år är bidraget 300 kr/år. Detta går att spara från ett år till ett annat och använda två bidrag samtidigt under ett år, osv. Du kan max använda två bidrag samtidigt. Läs mer om tandvårdsbidrag

Högkostnadsskydd
Försäkringskassan har även ett högkostnadsskydd för tandvård över ett visst belopp. Ersättningen går ut till din tandläkare och denna drar av detta från priset du betalar. Du står för kostnader upp till 3000 kr, därefter står du för 50% av kostnader mellan 3000 – 15000 kr, och 25% av kostnader över 15 000 kr (kostnad = referenspriset, priser som tandläkaren tar utöver detta räknas ej). Läs mer om högkostnadsskydd för tandvård

Billigare tandvård via tandläkarstudenter
Jag har provat denna vägen och är rätt så nöjd med tanke på att jag sparat över 5000 kr hittills på behandlingar där jag låtit tandläkarstudenter utföra dessa. Det man får tänka på är att det tar flera timmar att genomföra en-två behandlingar åt gången. Då eleven ofta tar längre tid på sig, ska invänta sin lärares kontroll, osv. Något jag dock var missnöjd med var deras behandling (gick i Malmö) av min retainer, de avvaktade med att sätta tillbaka den och mina tänder hann flytta sig lite, tråkigt nog. Annars är jag nöjd vad det gäller priset. Bortsett från den behandling jag var tvungen att låta lärarna göra då det handla om att operera bort visdomstand, så betalade jag oftast bara 150 kr per elev-behandling (oavsett vad de gjorde).

För att få tillgång till sådana behandlingar kan man kontakta dessa ställen omkring termin-start (augusti, januari ungefär). Exempelvis finner du sådana här:
Malmö
Göteborg
Stockholm

3 kommentarer

Mariam

Kommer bara upp att sidan saknas när jag trycket på Göteborg?

Svara
My Josephine - Gratis Vardag

Har rättat till den nu :)

Svara
Frida

Jättebra att du tipsar om detta :D Man kan komma undan väldigt billigt med tandvården :)
Jag såg att länken till Göteborg var bruten, här är den rätta; http://www.vgregion.se/sv/folktandvarden/vastragotaland/Hitta-mottagning/Hitta-mottagning/klinikerigoteborg/folktandvarden-vuxenkliniken/Infor-ett-besok1231/ Så vi inte får för många felringningar ;)

Jag vet inte hur det fungerar på de andra orterna men i Göteborg är det upp till halva priset om man blir antagen som patient men fullpris på materialkostnaden. Mer om detta finns att läsa på ovan länk och det mesta står väldigt tydligt . Däremot står det inte att i dagsläget tar Utbildningskliniken för Vuxentandvård endast emot patienter mellan 25-85 år och patienten får inte heller ha haft Hepatit eller Blodsmitta. Detta är för att eleverna är inte till fullo utbildade inom dessa sjukdomar.

Sedan står det att du ska tala flytande svenska och det behöver du egentligen inte göra men det är väldigt viktigt att du förstår och kan göra dig förstådd. Detta är för att man får inte ha någon närstående eller tolk med sig som översätter för det kan bli fel i kommunikation mellan lärare, elev, patient och tolk. En annan sak som är nytt för idag är att man även måste ange ett mobilnummer i samband med sin tidsbokning för att eleverna ska kunna nå patienten både per sms samt telefon. Äldre människor har man överseende med.
Om ni är nyfikna på att veta mer är det bara att ringa 0104417700 mellan 07:30-15:30 Mån-Fredag / Hälsningar Frida

Västra Götalands län är det fri tandvård upp till 24 år (för de som är skrivna inom länet) Mer om det finns att läsa här; http://www.vgregion.se/Vastra-Gotalandsregionen/Tandvardsenheten/For-dig-mellan-3-och-24-ar/
Det är verkligen jättedumt att det inte gäller i alla delar av landet.

Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta med *
Foto bredvid kommentaren laddas in från Gravatar genom den e-post du anger.